КАК ДА СЪЗДАДЕМ МЕЧТАНИЯ ДОМ С ПОМОЩТА НА ИПОТЕЧЕН КРЕДИТ?


За никой не е тайна, че в България финансовото положение на голяма част от хората е много тежко. Най-засегнато е младото поколение, което не може да се утвърди на пазара на труда, а липсата на доходи пък е решаваща за голяма част от младите семейства. За да създадете мечтания дом, в който да живеете с любимата си половинка и да създадете щастливо семейство, доста често се налага да търсите ипотечен кредит. Това в последно време не е особено трудна задача, тъй като банките са спокойни за вашата платежоспособност, защото имотът гарантира това.


Няма как да създадете дом и семейство без да имате пари. Тегленето на няколко потребителски кредита доста често е много грешно решение, а вземането на пари на заем от роднини и приятели, само може да Ви развали отношенията с тях. Най-добрият вариант за момента е именно ипотечен кредит, но за да пристъпите към кандидатстване и усвояване, трябва да сте сигурни в себе си и да преценявате внимателно рисковете. При кандидатстване за ипотечен кредит, трябва да сте подготвени за всичко, което може да Ви се случи, а дори трябва да помислите и за най-лошото. Независимо дали заема ще бъде от банкова или небанкова институция, условията и критериите са едни и същи, като разликите са в срока на заема, лихвата и таксите. Доста често практиката на финансовите институции е да се набляга и изтъква ниската лихва, но не трябва да мислите само за нея, а за цялата сума, която трябва да изплатите. Този ангажимент е дългосрочен и не трябва да се вземат прибързани решения, защото след 5, 10 или 20 години, всичко може да се случи.


Приятелски съвет към всички, които са решили да теглят или вече са изтеглили ипотечен кредит е, винаги да внасяте по-голяма сума, отколкото е твърдата Ви месечна вноска. Ако всеки месец внасяте по 30, 40 или 50 лв. ще си гарантирате стабилност и ще можете да покривате вноските, дори и ако нямате приходи за момента. Лошото на този вид кредит е, че имотът Ви винаги виси на косъм и ще бъде глупаво да загубите жилището си, заради няколко просрочени плащания. Когато мислите в перспектива и оптимизирате правилно разходите, ще може да бъдете спокойни и да се наслаждавате на семейният живот. Тегленето на ипотечен кредит е отговорно и сериозно начинание, затова трябва да сте много предпазливи. Успехът не е въпрос на късмет, а на правилно планиране и допускане на минимум грешки.