Кредитна задлъжнялост

Какво е кредитна задлъжнялост?

Как да избегнем спиралата от дългове?

Всеки може да попадне в нея. Спиралата на кредитната задлъжнялост е състояние, в което имаме повече дългове, отколкото сме в състояние да върнем. Как да вземем заем и да избегнем тази ситуация? Ето нашите съвети.

Помислете за решението си

Преди да кандидатствате за заем – наистина оценете финансовите си възможности. Определете бюджета си, въз основа на това колко печелите и колко харчите. Изберете датата на погасяване на кредита, която е оптимална за вас, за да го върнете навреме. Също така вземете под внимание риска, че може да се случи нещо неочаквано и ще трябва (напр.) да купите нова пералня или да похарчите пари за ремонт на автомобила.

Контролирайте финансите си

Когато заплатата достигне вашата банкова сметка, незабавно изплатете наема на жилището си, ако живеете под наем и сметките за апартамента и след това изплатете заема. Разпределете останалата част от парите си по ваша преценка. Ако е възможно, опитайте се да спестявате определена сума всеки месец, за да разполагате с парите, които харчите в случай на непредвидени събития. 

Намалете разходите

Намаляването на разходите не трябва да се свързва с по-нисък жизнен стандарт. Често можете да купите много неща по-евтино, просто сравнете цените. Погледнете разходите си и помислете кои от тях можете да намалите. Задайте сумата, която можете да изразходвате на ден, например, когато отидете на ресторант или на парти. Опитайте се да намерите най-добрите оферти. Вероятно ще имате възможност да намерите по-добра сделка с кабелна телевизия или по-достъпен абонамент за телефон.

Увеличете доходите си

Ако имате затруднения с изплащането на дълговете си – опитайте се да увеличите доходите си. Винаги можете да опитате да помолите шефа си за повишение, показвайки как вашите действия допринасят за развитието на компанията. Можете също да попитате за възможността за работа под формата на извънреден труд или да потърсите друга, по-добре платена работа. Добро решение е да се намери допълнителен източник на доходи. Струва си да потърсите работа в професията си на свободна практика.