КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ПРИ ИЗБОРА НА ИПОТЕЧЕН КРЕДИТ?

В днешното тежко икономическо състояните е много трудно за младите семейства да намерят подходящото жилище. Проблемът не е в предлагането на имоти, а в отделянето на финансови средства. За целта, повечето, дори всички хора се обръщат към банкови и небанкови институции, за да търсят ипотечен кредит.

Много хора обаче не си дават сметка, какво точно правят и какви могат да бъдат последствията. За никой не е кой знае каква тайна, че в България обстановката е много несигурна, а заплатите са прекалено ниски. Разбира се хората, който могат да отделят пари за ново жилище са много малко и затова, всички имат нужда от кредити.


Това за добро или лошо се превърна в масова практика и всички банки наблагят на предлаганият от тях ипотечен кредит по телевизионните реклами и билбордовете. В последно време, търсенето на тази финансова услуга е намаляло драстично, поради ниските доходи на огромна част от населението. Въпреки всичко обаче, интереса започна отново да нараства, а икономиката бавно да се пробужда. В големите градове, като София, хората са по-спокойни за доходите си и купуват по-смело нови жилища.

При избора на ипотечен кредит, трябва много да се внимава и да се четат предимно малките букви в договора. Банковите институции прилагат малко нелоялни тактики и доста често подвеждат клиентите, като акцентират на „ниските” лихви, а пропускат за многото такси и усложнения, които изникват в последствие. Трябва да знаете, че всички разходи са за Ваша сметка и банката няма да Ви помогне с нищо. Ипотечните кредити са нещо полезно, но за да стигнете до отпускането на подобен заем, имате такса за обработка на документи, данъчна оценка, скици, оценители, нотариални актове, нотариус и още много подобни неща, на които трябва да обърнете сериозно внимание.


Жилищните кредити са ангажимент, който е дългосрочен и не трябва да се правят прибързани решения. Трябва да имате в предвид, че този заем ще се изплаща 10, 20 или 30 години, а до тогава нищо не е сигурно. Можете да загубите работата, да претърпите злополука или друга подобна неприятна ситуация, което пък може да доведе до загуба на имота. Тук отново банката не поема никакви рискове и ипотеката гарантира Вашата платежосбособност. Затова е препоръчително да прецените правилно доходите си и ако решите, че можете да си позволите ипотечен кредит, да го изтеглите спокойно. Добър съвет също така е, винаги да внасяте с 20, 30 или 50 лв. повече от месечната вноска, с което ще си гарантира изпадане в неловка ситуация, ако някой месец нямате достатъчно пари. Решението за подобен кредит не е лесна задача и не подценявайте този факт.